Baggrund
Denne guide tager udgangspunkt i de internationalt anerkendte standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd, som alle virksomheder – også små og mellemstore – forventes at implementere og efterleve. Virksomheders ansvar for at respektere menneskerettighederne er uafhængigt af staters evne eller vilje til at beskytte menneskerettighederne.
De internationale standarder, som guiden bygger på, er:
FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv
OECD’s Retningslinjer for Ansvarlig Virksomhedsadfærd
OECD and FAO Guidance for Responsible Agricultural Supply Chains
De internationale retningslinjer giver virksomheder fleksibilitet til at tilpasse arbejdet til deres egen virksomheds set-up, specifikke tiltag og processer. Virksomheder kan bruge denne guide som ramme for at styrke og udvikle deres egne skræddersyede due diligence-systemer og løbende integrere arbejdet i egne processer og arbejdsgange.
En vigtig pointe i de internationale retningslinjer og vejledninger er, at virksomhedernes arbejde med due diligence for menneskerettigheder ikke kan adskilles fra klima og miljø. Virksomheder skal håndtere risici for klima og miljø på samme vis som menneskerettigheder – og de er ofte tæt forbundet.
Der findes allerede en række lovgivninger i forskellige europæiske lande, der pålægger virksomheder at udføre due diligence. Nogle er nationale, nogle er fokuseret på en vare (træ og konfliktmineraler) eller en rettighed (tvangsarbejde). I løbet af 2023 forventes EU at vedtage en lovgivning, der forpligter virksomheder til due diligence på miljø- og menneskerettighedsområdet. EU’s medlemslande har derefter 2 år til at gøre lovgivningen gældende i de enkelte lande.
Hvem står bag guiden?
Denne guide henvender sig til små- og mellemstore virksomheder – dvs. virksomheder med 2 til 250 ansatte, på tværs af brancher. Due diligence for menneskerettigheder er relevant, uanset om I er på B2C- eller B2B-markedet, importerer, eksporterer eller har egen produktion i Danmark.
Guidens formål er at hjælpe SMV’er i deres arbejde med due diligence for menneskerettigheder, miljø og klima – uanset virksomhedens størrelse og ressourcer. I guiden er der både inspiration til, hvor I skal starte, og hvordan I kan styrke jeres nuværende processer.
Guiden er udarbejdet af Etisk Handel Danmark. En første version af guiden – fokuseret på menneskerettigheder og målrettet fødevareklyngen – blev udarbejdet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Arla, medfinansieret af Erhvervsstyrelsen.
Guiden må ikke ændres, reproduceres eller oversættes uden forudgående skriftlig aftale med Etisk Handel Danmark. Brug af guiden i undervisningssammenhæng må kun ske med klar kreditering af Etisk Handel Danmark, herunder med tydelig logoangivelse.