Forebyg, minimer og afhjælp negative indvirkninger på mennesker, miljø og klima

Virksomhedspraksis og leverandør-setup

Indkøbspraksis

Due diligence-arbejdet handler om at kigge indad, og ærligt og kritisk overveje, hvordan virksomhedens processer og praksisser kan påvirke menneskerettigheder – både positivt og negativt.

Det er f.eks. direkte skadeligt, hvis en CSR-ansvarlig presser leverandøren med krav om handleplaner, certificeringer og bedre arbejdsforhold, og indkøbsafdelingen samtidig forhandler benhårdt på pris og leveringstid. Når leverandøren presses på pris, går det ofte ud over de mennesker, der arbejder på produktionssteder eller længere ude i værdikæden.

Derfor er det vigtigt, at I også kigger på egne praksisser og prisforhandlinger, for at sikre at jeres aktiviteter ikke påvirker menneskerettigheder og miljø negativt. Det kan også være, at det er nødvendigt at have en dialog om pris eller sidste-øjebliksændringer i ordrer med jeres kunder, for at skabe en forståelse for, hvorfor de eksempelvis ikke kan gå længere ned i pris, uden at det påvirker mennesker negativt, eller at de ikke kan vælge et miljø-certificeret materiale til den ønskede pris.

Strømlin og simplificer jeres leverandørportfolio

Det kan være en fordel af have en mere simpel værdikæde med færre leverandører og mellemled. Det giver mulighed for tættere samarbejde med jeres leverandører, og samtidig skal I udføre færre risikovurderinger, handleplaner og opfølgninger.

Jo flere mellemled, desto sværere bliver det at gennemskue værdikæden.

Kriterier for udvælgelse af nye leverandører

I due diligence-processen kan det være en god idé at opsætte en række kriterier som jeres leverandører skal leve op til.

Det skaber klarhed hos leverandøren og giver et godt udgangspunkt for nye leverandørsamarbejder, hvis der fra starten er taget højde for menneskerettigheder og miljø. Vær opmærksom på, at det kan være rigtig svært at få ændret afgørende forhold hos leverandøren senere i forløbet.

Sådanne kriterier kan f.eks. være generelle politikker på menneskerettigheds- og miljø området, samt kriterier for, at virksomheden skal arbejde struktureret med de største risikoområder.

Cases fra små og mellemstore virksomheder i fødevareklyngen

Om denne guide

Denne guide henvender sig til små- og mellemstore virksomheder – dvs. virksomheder med 2 til 250 ansatte, på tværs af brancher. Due diligence for menneskerettigheder er relevant, uanset om I er på B2C- eller B2B-markedet, importerer, eksporterer eller har egen produktion i Danmark.

Guidens formål er at hjælpe SMV’er i deres arbejde med due diligence for menneskerettigheder, miljø og klima – uanset virksomhedens størrelse og ressourcer. I guiden er der både inspiration til, hvor I skal starte, og hvordan I kan styrke jeres nuværende processer.

Guiden er udarbejdet af Etisk Handel Danmark. En første version af guiden - fokuseret på menneskerettigheder og målrettet fødevareklyngen - blev udarbejdet  i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Arla, medfinansieret af Erhvervsstyrelsen.

Guiden må ikke ændres, reproduceres eller oversættes uden forudgående skriftlig aftale med Etisk Handel Danmark. Brug af guiden i undervisningssammenhæng må kun ske med klar kreditering af Etisk Handel Danmark, herunder med tydelig logoangivelse.

Gør som 1308 andre

bæredygtighedsnørder

Bliv klogere på at gøre din virksomhed eller organisation (endnu) mere bæredygtig og ansvarlig.

Få nyheder, viden og arrangementer i din mailbox.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.