Forebyg, minimer og afhjælp negative indvirkninger på mennesker og miljø

Tag hånd om negative indvirkninger

På baggrund af virksomhedens prioriteringer i skridt 2, er det nu tid til aktivt at tage hånd om de negative indvirkninger – i egen virksomhed og i virksomhedens fulde værdikæde.

Virksomheden skal arbejde forebyggende for at minimere og afhjælpe problemerne. Derfor er det nødvendigt at arbejde aktivt og struktureret med både virksomhedspraksis/ leverandør-setup og handleplaner.

Hvad er jeres ansvar?

Nogle negative indvirkninger på menneskerettigheder, miljø og klima er systemiske, og er eksempelvis påvirket af ekstrem fattigdom eller ustabilitet i en region eller et land. For små- og mellemstore virksomheder kan den type problemer være svære at løse og det er ikke forventet.

Små- og mellemstore virksomheder bør dog forholde sig til dem og har fortsat mulighed for at tage hånd om den negative indvirkning hos egne eller leverandørens medarbejdere.

Det kan eksempelvis være som Engsko Møllesten, der har en fabrik i Etiopien, hvor fattigdom og børnearbejde er udbredte problemstillinger. Det tager Engsko hånd om i deres egen virksomhed ved at sikre en ordentlig løn. Læs mere om Engsko Møllesten.

Øg jeres forhandlingsstyrke

Mange små og mellemstore virksomheder har ofte mindre forhandlingsstyrke. Det betyder dog ikke, at I ikke kan gøre en forskel. Der kan det være en løsning at gå sammen med andre virksomheder. Flere virksomheder i kosmetik-, hygiejne- og fødevarebranchen samarbejder f.eks. i regi af Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie. 

I kan finde mere inspiration til, hvordan I kan anvende og øge jeres indflydelse med Supply Chain Influence Checklist fra MVO Nederland.

Forårsager, bidrager til eller direkte forbundet med?

Virksomheder forventes at tage ansvar for identificerede risici for negativ indvirkning for mennesker og miljø – også i virksomhedens værdikæde. Dog skelnes der mellem, hvad der forventes, baseret på om virksomheden forårsager, bidrager til, eller er direkte forbundet med den negative indvirkning på menneskerettigheder, miljø og klima.

I beslutningstræet her, kan I se, hvordan det forventes at jeres virksomheder tager ansvar i tre forskellige ansvarsforhold:

Forårsager: Når virksomhedens aktiviteter alene fører til negativ indvirkning på menneskerettigheder og miljø.

Bidrager til: Når virksomhedens aktiviteter fører til negativ indvirkning på menneskerettigheder og miljø i kombination med andre faktorer eller aktører.

Direkte forbunden: Når virksomhedens aktiviteter fører til negativ indvirkning på menneskerettigheder og miljø gennem en anden enhed. Eksempelvis en underleverandør.


I alle tre tilfælde forventes det, at I bruger jeres indflydelse og igangsætter handlinger, så den negative indvirkning ikke finder sted. Hvis I forårsager eller bidrager til indvirkningen, forventes det også, at I hjælper med oprejsning – Læs mere om oprejsning  i skridt 6.

Beslutningstræet er baseret på Roadmap to CSR risk Management af MVO Nederland og UN – AN Interpretive Guide.

Et forebyggende arbejde

Læs mere om, hvordan I kan arbejde aktivt og struktureret med både virksomhedspraksis/ leverandør-setup og handleplaner.

Se hvordan andre arbejder med menneskerettigheder, miljø og klima

Om denne guide

Denne guide henvender sig til små- og mellemstore virksomheder – dvs. virksomheder med 2 til 250 ansatte, på tværs af brancher. Due diligence for menneskerettigheder er relevant, uanset om I er på B2C- eller B2B-markedet, importerer, eksporterer eller har egen produktion i Danmark.

Guidens formål er at hjælpe SMV’er i deres arbejde med due diligence for menneskerettigheder, miljø og klima – uanset virksomhedens størrelse og ressourcer. I guiden er der både inspiration til, hvor I skal starte, og hvordan I kan styrke jeres nuværende processer.

Guiden er udarbejdet af Etisk Handel Danmark. En første version af guiden - fokuseret på menneskerettigheder og målrettet fødevareklyngen - blev udarbejdet  i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Arla, medfinansieret af Erhvervsstyrelsen.

Guiden må ikke ændres, reproduceres eller oversættes uden forudgående skriftlig aftale med Etisk Handel Danmark. Brug af guiden i undervisningssammenhæng må kun ske med klar kreditering af Etisk Handel Danmark, herunder med tydelig logoangivelse.

Gør som 1308 andre

bæredygtighedsnørder

Bliv klogere på at gøre din virksomhed eller organisation (endnu) mere bæredygtig og ansvarlig.

Få nyheder, viden og arrangementer i din mailbox.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.